SUOMEN KANSALLISTEOS JULKAISTIIN UUDELLEEN

SUOMALAISET TIEDEMIEHET JA TAITEILIJAT TEKIVÄT 1890-LUVULLA KANSALLISEN TEOKSEN, JOSSA ENSIMMÄISTÄ KERTAA KERROTTIIN MONIKIELISELLE YLEISÖLLE, MILLAINEN MAA SUOMI ON. NYT TEOS ON KOOSTETTU JA JULKAISTU UUDELLEEN.

Nokian perustajajäsen, senaattori LEO MECHELIN sijoitti varoja Suomen puolesta – ja teki kansallisteoksen.

Huikean teoksen tekemiseen osallistui 28 kirjoittajaa ja 12 kuvittajaa. He olivat kaikki oman alansa eturivin tiedemiehiä sekä taiteilijoita, ja monet olivat saaneet tunnustusta maamme rajojen ulkopuolellakin. Varsinaiseen toimituskuntaan kuuluivat Mechelinin ja Topeliuksen ohella kirjallisuuden professori C. G. Estlander, kouluhallituksen ylijohtaja L. Lindelöf ja yliopiston rehtori Th. Rein. Kuvatoimitus taas oli taiteilijoiden Albert Edelfeltin, Eero Järnefeltin ja Gunnar Berdtsonin osaavissa käsissä. Teos käsittää noin 380 foliokokoista sivua, joilla on runsaat 300 kuvaa sekä karttoja. Lisäksi teokseen sisältyy kolmisenkymmentä suurikokoista liitekuvaa.

Painotyö tehtiin helsinkiläisessä F. Tilgmannin kirjapainossa, ja saman liikkeen kemigrafisessa laitoksessa toteutettiin myös suurimmaksi osaksi autotypia- ja fototypiakuvat, jotka perustuivat Daniel Nyblinin valokuvausateljeen kuviin. Valokuvajäljennösten painaminen oli maassamme vielä varsin uutta, joten tämä teos toimi eräänä uranaukaisijana. Puuleikkaukset sen sijaan teetettiin Kööpenhaminassa O. Andersenilla, ja liitekuvina julkaistut heliogravyyrit tilattiin Pariisista P. Dujardinilta. Heliogravyyreistä ainoastaan jäljennös Edelfeltin tätä teosta varten maalaamasta J. L. Runebergin muotokuvasta, on Tilgmannin ateljeen käsialaa ja Gallénin ”Päivällislepo”, joka teoksen toisesta painoksesta ilmeisesti kritiikin takia jätettiin pois, taas saatiin R. Paulssenilta Wienistä.

”Suomi 19:llä vuosisadalla” -kirjaa painettiin ruotsiksi 6 600 kappaletta, josta Ruotsiin ostettiin heti 2 500 kappaletta. Suomenkielisen laitoksen painos oli 2 000, venäjänkielisen 530, saksankielisen 400 ja englannin- sekä ranskankielisen kummankin 300 kappaletta. Sen hinta oli vihkoina yhteensä 35 markkaa, sidottuna 42 markkaa ja korukansissa 52 markkaa, mikä tällaisen laajan loistopainoksen hinnaksi oli melko halpa. 

LEO MECHELIN OJENSI TEOKSEN KAHDELLE ERI KEISARILLE, ALEKSANTERI III JA NIKOLAIII:LLE. EI IHME, ETTÄ MECHELIN MYÖHEMMIN KARKOITETTIIN TUKHOLMAAN. Niin kiivasti tämä ruotsinkielinen liberaali ajoi isänmaallista Suomen asiaa.

Kirjan uudelleentuotannon kustansi Juttuapaja (wanhatkirjat.fi). Alfa-Tiimi teki kirjaan kannen suunnittelun, kuvatoimituksen ja taiton. Kirjaa voi ostaa osoitteesta www.wanhatkirjat.fi.

Webdesign: Alfa-Tiimi, Toteutus: Lucci